Welkom bij Drs Louis Wetzels Anale pijnklachten
Anale pijnklachten:
Pijn in het gebied van de anus is een relatief frequent voorkomend symptoom.
Gezien de plaats, kan deze klacht de kwaliteit van het dagelijks leven behoorlijk beïnvloeden.
Naast een gestoord ontlastingspatroon, is ook vaak het zitten vrijwel onmogelijk.
Pijnklachten van de anus en de anale regio moeten serieus worden genomen en de oorzaak moet met nauwkeurig onderzoek worden vastgesteld.
In de praktijk zien we de volgende oorzaken van anale pijnklachten:
1. aambeien (trombose en prolaps)
2. getromboseerde perianale randvene
3. fissura ani
4. perinaal abces
5. cryptitis
6. fistula ani
7. sinus pilonidalis
8. hidradenitis
9. carcinoom
10. proctitis
11. descending perineumsyndroom
12. coccygodynie
13. traumatische laesies
Wat voor een soort pijnklachten geven bovenstaande aandoeningen ?
- Aambeien geven op zich geen pijn.
Thrombosering van een aambei is zeer pijnlijk. Meestal treden tromboseringen op na drukverhogende momenten ,zoals bv. bij zwaar tillen , persen bij de stoelgang en bij een bevalling.
De patiënt voelt een pijnlijke knobbel in de anus.
Een aambei die samen met het anaal slijmvlies na de ontlasting uitzakt en ingeklemd raakt in de sluitspier, zorgt voor heftige pijnklachten . Dit als het gevolg van stuwing en oedeem dat optreed na het afklemmen van aambeien en slijmvlies door de sluitspier.
Er kan door het afklemmen zelfs necrose (=afsterven )van anaal slijmvlies en aambeien ontstaan. Met als complicaties nog meer pijn en ontsteking. Vaak hebben patiënten die dit overkomt al eerder last gehad van het uitzakken van aambeien die tot dan toe echter spontaan terug gingen of met de hand moesten worden teruggedrukt. Bij navragen blijkt er ook niet zelden enige incontinentie te bestaan (vies ondergoed) en anale jeuk .
- Een anale trombose die ontstaat in een uitwendige aambei noemen we perianale trombose. Dit is een trombose die ontstaat in een ader rond de anus ten gevolge van druk verhoogende momenten zoals tillen, hoesten, persen, tillen en bevallen. Er ontstaat een blauwpaarse zwelling ter grootte van een erwt tot een knikker aan de buitenzijde van de anus die pijnklachten en jeuk geeft. Deze klachten verdwijnen meestal binnen een week. Als arts kun je er ook in snijden om zodoende de trombus te ontlasten. Dit moet echter binnen 24 tot 48 uur gebeuren daar na die tijd de trombus met de vaatwand gaat verkleven en moeilijker is los te krijgen.
- Bij een fissura ani ( aarscheuren ) is er tijdens de ontlasting een hevige pijn, die soms zelfs uren kan aanhouden, met het gevolg dat de ontlasting zelfs met opzet wordt opgehouden.
De ontlasting is daardoor vaak ook vast tot zeer vast.
De oorzaak van de fissuur is een spasme van de interne sluitspier, waardoor de circulatie stoornis van het slijmvlies en de harde ontlasting de fissuur onderhoud.
Passage van ontlasting kan gepaard gaan met enig bloedverlies.
- Een perianaal abces geeft hevige pijn.
De patiënt klaagt ook over ziekte gevoel (koorts, koude rillingen).
De ontsteking kan buiten de anale sluitspieren zijn gelegen, oppervlakkig onder de huid of onder het slijmvlies, maar ook dieper, tussen de interne en externe sluitspier (intersfincterisch abces) of zelfs boven de sluitspieren, in het ischio rectale vet (ischio rectaal abces) of boven de muscules levater ani (pelvifrectaal abces).
- Een cryptitis is een ontsteking van de crypte van Morgagni ( = slijmklier in de anus).
De ontsteking van deze anale slijmklier geeft een typische zeurende pijn in de anus ,die begint vlak na de ontlasting en die wel uren kan aanhouden.
Vaak vormt de ontsteking van deze anale slijmklier het begin van een perianale fistel of abces.
- Een perianale fistel is meestal het overblijfsel van een perianaal abces.
Kenmerkend is dat de fistel een periode kent met geringe pijn , gevolgd door een periode van geringe pusproductie met geleidelijk toenemende pijn, waarna er weer een periode optreedt zonder pijn, waarin het lijkt of de fistel genezen is.
- De sinus pilonidalis geeft geen specifieke pijn in de anus .
De pijn zit enige centimeters hoger in de bilspleet en is het gevolg van een chronisch ontstekingsproces mogelijk als reactie op zich binnendringende haren in de mei aanlijn in de bilspleet als gevolg van chronisch trauma.
Het betreft vrijwel altijd harige mannen met een zittend beroep.
Niet zelden is er een lange voorgeschiedenis met een reeks van perioden van ontsteking en ontlasting met pus.
- Hidradentitis is een ontsteking van een apocriene zweetklier. Het perianale gebied, het perineum en de billen zijn voorkeurslokalisaties. Bij wielrenners (chronische frictie) komt het regelmatig voor.
- Het carcinoom van de anus, dat vrijwel altijd een plaveiselcelcarcinoom is, soms een melanoom, geeft veelal geen hevige pijn. Wel is er wat bloed aan het toiletpapier door ulceratie. Ook bij carcinomen in het rectum staat pijn niet op de voorgrond, maar in een gevorderd stadium zijn pijnlijke krampen (tenesmi) wel typisch.
- Bij proctitis (ulcereus, bestraling) is er een pijnlijk gevoel in de anus en het rectumgebied. De pijn is niet hevig, tenzij er tenesmi optreden. Het beeld gaat gepaard met bloed- en/of slijmvlies. Vooral bij een slappe sfincter is er ook vaak enige incontinentie met daardoor spontaan verlies van bloederig slijm.
- Bij het ‘descending’ perineumsyndroom is er geen echte pijn, maar een vervelend gevoel van uitzakken. Er is een gevoel van onvolledige defecatie, alsof er wat achterblijft in het rectum. De afwijking komt vaker bij vrouwen dan bij mannen voor.
- Coccygodynie is pijn ter hoogte van het os coccygis en is dus niet in de anus gelokaliseerd. De pijn kan zonder enige reden zijn ontstaan. Soms is er een trauma in de anamnese, waardoor een contusie is opgetreden of een fractuur van het os coccygis, al of niet met dislocatie genezen.
Fissura ani
Het belangrijkste symptoom van een fissura ani is de bijzonder heftige stekende pijn tijdens de defecatie, die urenlang kan aanhouden en tergend langzaam minder wordt. De pijn kan uitstralen naar de symphysis, de rug en in de benen. De defecatie is een obsessie voor de patiënt. Hij probeert elke defecatie opnieuw uit te stellen, waardoor de faeces indikt en de volgende defecatie nog pijnlijker wordt. Boven op de faeces bevindt zich, daar waar de faeces de fissuur passeert een smal bloedspoor; ook aan het toiletpapier zit een streepje bloed, soms druipt het bloed uit de fissuur in het toilet.
Wise Words
Wacht niet te lang en voorkom veel problemen later....