headerphoto

Welkom bij Drs Louis Wetzels - Proktologie


Proktologie

De behandeling van aambeien in onze polikliniek kan op twee manieren:

 1. Het inspuiten van de aambei met een vloeistof die ervoor zorgt dat ze verschrompelen en dus weer de normale grootte terug krijgen. Deze zwellichamen hebben immers een afsluitfunctie. De behandeling is absoluut pijnloos omdat die geschiedt in een gevoelloos deel van de darm.

 2. De tweede behandelingsmogelijkheid van aambeien is die met de zogenaamde elastiekjes.
  Hierbij wordt de aambei en of het darmslijmvlies in een apparaatje gezogen waarna er een elastiekje om wordt geschoten. Doordat er nu minder bloed naar het weefsel gaat, en er tevens een milde ontstekingsreactie optreedt, zullen de aambei en het darmslijmvlies verschrompelen.Verder behandelen wij ook fistels, anale abcessen, anale poliepjes , aarseczemen en scheurtjes in de anus.

Dr. Wetzels is al 20 jaar werkzaam als proktoloog en heeft in die tijd al meer dan 120.000 proktologische behandelingen verricht. De behandelingen in onze polikliniek zijn praktisch altijd pijnloos, poliklinisch en er is geen werkverzuim.

Dr. Wetzels is een volgeling van Dr. Van der Molen in Terwolde en heeft op zijn beurt in Oostenrijk(Wenen, Rozenburg) gedurende enkele jaren flebologen en proktologen opgeleid.

Behandelstoel aan het werk

Wat betekent proktologie?
Het is het vakgebied in de geneeskunde dat de klachten en ziektes in het gebied van de anus en de endeldarm omvat. Omdat allerlei soorten artsen zich ermee bezig houden, zoals internisten, chirurgen, huidartsen en huisartsen, is de aandacht nogal gespreid en benadert iedereen het vanuit zijn eigen invalshoek. Een proktoloog beoogt die invalshoeken te verenigen en behandelt iemand met een eczeem rond de anus ook voor de eventueel gecombineerde aambeien en mogelijk darmfunctie stoornis. Juist omdat een combinatie van problemen eerder regel dan uitzondering is in dit lichaamsgebied.

Proktoloog


Wat is een proktoloog?
Het is een misvatting te stellen dat iemand die aambeien behandelt een proktoloog is. "Aambeien" zijn slechts een onderdeel van het werk in de polikliniek. Mensen kunnen komen met klachten als bloedverlies, jeuk, afscheiding, pijn, obstipatie. Deze klachten kunnen ook wijzen op fistels, darmontstekingen, kloofjes, eczeem of (kwaadaardige) poliepen. Al deze aandoeningen kunnen meestal zonder operatie behandeld worden. En door het opsporen van de oorzaak (aambeien ontstaan niet door de noorder wind) is in bijna alle gevallen een definitieve genezing mogelijk.

Welke klachten behandelt een proktoloog?


 • inwendige aambeien
 • uitwendige aambeien
 • verzakkingen van anus en endeldarm
 • marisken, uitwendige huidflapjes
 • fistels
 • fissuren, scheuren in de anushuid
 • jeuk en eczeem

Onderzoek Proktologie
Overigens vindt onderzoek in onze klinieken plaats op een speciale, onderzoeksstoel. Dit voorkomt een genante houding "op handen en knieën". Het onderzoek omvat altijd kijken, voelen met de vinger (toucher) en inwendig kijken met een anuskijker. Zonder dit laatste is het stellen van de diagnose aambeien onmogelijk!!


zoeken Drs Wetzels


Speciale behandelstoel


Iedereen weet natuurlijk wat aambeien zijn.
Helaas blijkt in de praktijk dat vele afwijkingen bij de anus een aambei genoemd worden, maar het vaak niet zijn! En vervolgens ten onrechte met een aambeienzalfje van de drogist behandeld worden. Zonder het gewenste resultaat natuurlijk. Op die manier wordt soms zelfs een (kwaadaardig) gezwel miskend.

Aambeien, ook wel haemorrhoiden genoemd, zijn een soort zwelorgaan tussen het laatste stuk van de darm, de endeldarm, en de anus in. Ze zijn bloedrijk en in gevulde toestand houden ze de anus afgesloten samen met de kringspier. Iedereen heeft dus aambeien. Pas als ze te groot worden en in de weg gaan zitten, kunnen ze gaan bloeden, en uiteindelijk zelfs naar buiten komen. Pijn doen aambeien eigenlijk niet, alleen als ze naar buiten komend klem blijven zitten in de kringspier.

Meestal wordt gedacht dat aambeien alleen ontstaan door hard te persen bij verstopping. Veel vaker zien we echter juist klachten ontstaan bij diarree of frequente stoelgang met “prikkelende” ontlasting. Ook nogal eens bij de zgn. spastische darm ,waarbij meestal het advies gegeven wordt om veel vezels te nuttigen. Dat het ongenuanceerd veel eten van grof volkoren brood ook een averechts effect kan hebben, is jammer genoeg minder bekend.


Met uitwendige aambeien worden plotseling ontstane tromboses aan de buitenzijde van de anus bedoeld, die zeer pijnlijk zijn en met een harde blauwe zwelling gepaard gaan. Een onschuldig, maar vooral pijnlijk probleem dus, dat met een simpel sneetje op te lossen is.

Zalven/zetpillen, en een nieuw alternatief
Jaarlijks wordt ruim 9 miljoen gulden uitgegeven aan anti-aambeien middelen. Dit in schril contrast tot het effect. Behoudens een symptoombestrijding mag verder van deze middelen namelijk niets verwacht worden. Tevens is bij het gebruik het risico voor een zogenaamde contactsensibilisatie (= allergie, overgevoeligheid) groot.


Waaruit bestaat het consult en de behandeling?
Na de gebruikelijke ondervraging over de ziektegeschiedenis wordt de patiënt in een stoel gelegd op de rug, waarna gemakkelijk het gebied van de anus van buiten en van binnen via een kijkertje onderzocht kan worden. Via een rectoscoop wordt verder in de endeldarm gekeken. Afhankelijk van de diagnose wordt een behandeling ingesteld.

Aambeien kunnen op twee manieren behandeld worden. Met inspuitingen die pijnloos zijn, waardoor de aambeien verschrompelen. Bij de grotere aambeien gaat de voorkeur uit naar elastiekjes, ook wel ligaturen genoemd. Deze elastiekjes binden de aambeien af, waardoor deze afsterven. Het litteken dat hierdoor ontstaat, verlijmt a.h.w. de plek aan de onderlaag, waardoor deze niet meer naar buiten kan zakken. Hierdoor is het ook mogelijk verzakkingen te behandelen.

Meestal is het nodig de behandelingen met een tussenperiode van een maand een aantal keren te herhalen. Voor andere aandoeningen zijn soms kleine operaties nodig. Alles gebeurt poliklinisch, onder plaatselijke verdoving, zodat u direct daarna naar huis kunt. Omdat vele aandoeningen aan de anus verband hebben met een slecht functionerende darm, wat regelmatig komt door onjuiste voedingsgewoontes, infecties of medicijnen, wordt vaak ontlastingsonderzoek gedaan en/of een gericht dieetadvies gegeven

Heeft u dergelijke klachten dan is het de hoogste tijd voor een bezoek aan een van de praktijken van Dokter Wetzels! Er zijn diverse oplossingen voor deze problemen.

 

Dokter Wetzels is een volgeling van dokter van der Molen uit Terwolde en heeft op zijn beurt in Wenen en Rozenburg (Oostenrijk) gedurende enkele jaren flebologen en proktologen opgeleid. Hij vertelt: “De meeste mensen met anale klachten behandelen zichzelf met zetpillen en zalven, die ze bij de drogist of in de apotheek zonder recept kunnen verkrijgen.

Een groot deel van deze mensen raakt door deze zelfmedicatie hun klachten kwijt. De meeste anale klachten worden echter niet opgelost door het eindeloze gebruik van zogeheten aambeienzalven en zetpillen. Zij kunnen hoogstens tijdelijke verlichting van een aantal klachten geven.

 

Wise Words

Wacht niet te lang en voorkom veel problemen later....

Aambeien & Spataderen

Dokter Louis Wetzels
werkt als proktoloog en
fleboloog in verschillende praktijken, verspreid over het hele land:

dokter wetzels

In de praktijk betekent het dokter Wetzels zich naast de proktologie (leer van de endeldarm) ook flebologie
(aderkunde). Dit vakgebied omvat de behandeling van onder meer spataderen en open benen.

 

In de poliklinieken worden behandeld:

Flebologie:
Spataderen
Haarvaatjes (Bezenreizer)
Open benen (ulcus cruris)
Trombosebenen
Aderontstekingen
Lymfoedeem
Bloedvatvernauwing

Proktologie:
Aambeien
Fistels
Aarseczemen
Anale abcessen
Aarsscheur
Darmontstekingen
Spastische darmen
Aarsjeuk
Aarsverzakkingen
Anale wratten
Obstipatie

Neuraal therapie:
Pijnklachten
Gewrichtsklachten
Bloedvatvernauwing